11 tips om in 2021 echt af te vallen

Een (klein) beetje overgewicht, wie heeft er geen last van? Die extra laag die ervoor zorgt dat je die ene bikini niet meer kan dragen. De laag waardoor je je schaamt om alleen in je zwembroekje rond te lopen. Probeer jij de kratjes in te ruilen voor een sixpack? Hier 11 snelle en nuttige tips die helpen met gezond en duurzaam afvallen

Info: Wat niet iedereen weet is dat vet, naast ongemakkelijk, ook erg ongezond is. Als er teveel vet is, worden allerlei hormonen, eiwitten en zuren geproduceerd. Dit zorgt voor een ontregeling van het metabolisme en kan dus leiden tot diabetes (type 2), hart en vaataandoeningen, een hoge bloeddruk, verhoogde cholesterolwaarden en zelfs tot bepaalde vormen van kanker. De volgende tips zullen u op weg helpen om dat zwembandje weg te werken. Het is ook belangrijk dat u gemotiveerd blijft!

1. Begin met cardio workouts
Veel mensen denken dat buikspieroefeningen zorgen voor buikvet verbranding. Dat is echter fout. Buikvet verbranden is gemakkelijk met oefeningen die gedurende een lange tijd je hartslag verhogen. Denk onder andere aan zwemmen, fietsen en rennen. Recente studies bewijzen dat ongeveer 20km per week rennen de beste resultaten geeft!

2. Hef gewichten voor de cardio oefeningen
Heft u al gewichten? Probeer dan eens een andere volgorde! Studies tonen aan dat gewichtheffen voor de cardio, een groter effect heeft op het vet verbranden.

3. Doe sprint- interval oefeningen
Is u conditie in orde? Probeer dan interval oefeningen. Houd een 2 – 1 ratio tussen sprint en rust aan. 20 seconden sprinten, 10 seconden rusten en probeer dit minimaal 5 keer vol te houden. Afvallen is een eitje, wanneer u dit voor een langere periode weet vol te houden

4. Pas op met snelle koolhydraten
Het is al lange tijd bekent dat een teveel aan snelle koolhydraten de aanleiding zou kunnen zijn tot de vorming van overtollig vet. Het is namelijk zo dat door de enkelvoudige koolhydraten een hoog insulinepeil ontstaat. Wanneer dit gebeurt, kan ook het vet de vetcellen van je lichaam intrekken. Dit vet komt dus weer rondom je middelste te zitten. Daarnaast zorgen snelle suikers maar voor een kort gevoel van vol zitten. Wil je snel vet verbranden? Dan is het belangrijkste advies; minderen van koolhydraten door koolhydraatarm te eten. Dus in plaats van het stoppen met het eten van “vette” dingen, kun je beter matigen met het eten van dingen als suikers en het combineren van vet en suiker.

5. Vervang slechte met goede vetten
Vet, een heel erg belangrijk gedeelte van ons dieët. Zonder vet zouden we niet kunnen leven! Vet levert energie en de vitamines A, D, E en K. Daarnaast geeft het ons voedsel smaak. Maar let op, er zijn goede vetten en slechte vetten. Recent onderzoek toont aan dat de goede vetten voor spieropbouw zorgen. Deze goede vetten zijn de onverzadigde vetzuren en zitten onder andere in avocado,vette vis, noten en zaden. Vervang dus de goede met de slechte vetten maar ook hierbij geldt: Overmaat schaadt!

6. Eet eiwitten
Eiwitten zijn onder andere nodig voor de opbouw van spieren en botten. Daarnaast is het een perfecte vervanger voor koolhydraten en vetten. Eiwit wordt namelijk langzamer afgebroken. Door de langzamere vertering is er minder snel een hongergevoel en wordt er minder gegeten. Daarnaast zorgt het minder eten van koolhydraten en meer eten van eiwitten ervoor dat er meer aanspraak gemaakt wordt op de vetreserves.

7. Eet regelmatig
Wanneer er voor lange periodes niet of onregelmatig wordt gegeten, komt het lichaam in een catabolische staat. Catabolisme betekent dat het lichaam weefsel gaat afbreken. Je denkt; dit klinkt goed! Het lichaam breekt echter het spierweefsel als eerst af en bewaart het vet. Daarom spreekt het voor zich: Eet regelmatig, sla je ontbijt of lunch niet over!

8. Drink water
Het klinkt simpel en dat is het ook! Drink voor elke maaltijd water. Zo zit je sneller vol en eet je minder.

9. Ga naar buiten
Kom van die bank af! Ga in plaats van t.v. kijken, buiten een rondje lopen. Ga in de tuin werken. Trap een balletje met een paar vrienden. Regelmatige activiteiten buitenshuis zorgen, naast een socialer leven, voor een betere conditie. Nog een voordeel: je gaat ook niet uit verveling eten!

10. Eet of drink meer zuur voedsel
Het gebruik van zuren als citroen, grapefruit en azijn blijkt volgens onderzoek te helpen in de strijd tegen overgewicht. De zuren zorgen voor een snellere verbranding van koolhydraten en dat de insulinepiek, die vetopslag regelt, minder hoog is. Daarnaast vertraagt het de snelheid waarmee de maag zich leegt, waardoor je minder snel weer honger hebt.

11. Stop het emotionele eten
Voor velen een bekend gebruik en een van de meest voorkomende dikmakers. Verveel je je? Voel je je minder na een zware dag? Dan maar de hand in de snoep of koekjestrommel. Vet verbranden wordt een hele klus wanneer dit niet wordt afgeleerd. Is het vanwege vervelende gevoelens? Ga met iemand (een vriend of professional) erover praten, ga sporten om je hoofd leeg te halen, ga yoga’en. Kijk wat je helpt! Is het uit verveling? Ga wat doen waar je je op moet focussen!

Afvallen en op gewicht blijven kan een hele klus zijn, hopelijk helpen de voorgaande tips u. Belangrijk is om gemotiveerd te blijven. Het is makkelijker eraan gekomen dan het eraf zal gaan. Vaak is het pas zichtbaar na hard werken en een verstandig dieet.