Rabarber in de maaltijdbox?

Rabarber koken is heel erg makkelijk. Alles wat je er voor nodig hebt is rabarber, water en wat suiker, dat is de basis. Rabarber word vaak gegeten als nagerecht, bijgerecht of gebruikt in gebak, daarom word er vaak gedacht dat rabarber een fruitsoort is maar het is wel degelijk een groentesoort. Sommige aanbieders van maaltijdboxen zoals Foodbag & Ekomenu werken met deze heerlijke groente. In deze blog lees je alles over het klaarmaken, koken en zelf telen van deze groente.

Verschillende manieren om Rabarber te koken

Wat kan je eigenlijk allemaal maken van rabarber? Best veel! Rabarber wordt vaak met iets zoets gemaakt. Je krijgt dan een mooie zoetzure smaak na het rabarber koken. Het is dan ook niet verrassend dat er veel desserts met rabarber worden gemaakt. Je kunt hierbij denken aan rabarbertaart, rabarbermuffins, maar ook rabarber tiramisu. De mees populaire variant is echter de Rabarber Compote. Deze kan je lang bewaren en gebruiken in allerlei verschillende recepten. hieronder vindt je het recept van rabarber compote. De compote kan je het best bewaren in een luchtdichte pot op een koele en donkere plek zoals de koelkast. De compote zou dan zo een jaar bewaard kunnen blijven.

Het Koken van Rabarbercompote

Gebruik bij het koken van rabarber suiker naar eigen smaak en dit is dus ook afhankelijk van hoe zuur jouw rabarber van zichzelf is. Begin dus altijd met wat minder suiker en voeg verder na smaak extra suiker toe. In plaats van water kun je ook wat verse sinaasappelsap gebruiken om de rabarber in te koken, ik vind dat zelf erg lekker. Een zakje vanillesuiker erdoor is ook lekker. Rabarber koken doe je op de volgende manier.

Kooktips

Wanneer je Rabarber kookt in een klein beetje water behoudt het meer smaak, kleur en vitaminen. De rabarber heeft maar weinig water nodig omdat er al genoeg water in de stengels zelf zit. Als de stengels uit elkaar vallen, weet je dat deze gaar is. Voeg de suiker altijd pas achteraf toe. Je hebt dan minder suiker nodig om dezelfde zoetheid te geven. Even lekker, maar gezonder. Wil je geen suiker toevoegen aan de rabarber? In dat geval raden wij aan om de compote koud te serveren. Deze zal dan minder zuur proeven.

Rabarber Oogsten en Kweken

De Rabarberplant oogsten hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Rabarber is een groente en geen fruit zoals vaak gedacht word. Het zijn stengels die van groen tot rood gekleurd zijn met groene bladeren aan de bovenkant. Je kunt deze groente krijgen van ongeveer april tot en met juli, maar mei is bij uitstek de beste maand voor rabarber. Over het algemeen kun je zeggen dat hoe groener de stengels zijn hoe zuurder de groente word en hoe roder de stengels zijn hoe zoeter.

Rabarber is een winterharde vaste plant. Ze zijn makkelijk te kweken in de volle grond, de plant is niet wintergroen. Ga er van uit dat er per rabarberplant ongeveer 1 vierkante meter grond nodig is. Van april tot eind juni kun je de groente oogsten: snijd de stelen niet los maar draai de steel en trek dan met een klein rukje de stengel los.

Rabarber Bewaren

Rauwe rabarber (ongekookt) kun je in de koelkast wel een week bewaren, buiten de koelkast blijven de rabarberstengels maar ongeveer 3 dagen goed en stevig, daarna worden ze slap. Verwerk de groente bij voorkeur als de stengels nog lekker stevig zijn.

Hoe Rabarber Invriezen

Rabarber kun je heel makkelijk invriezen waardoor je het hele jaar van deze lekkernij kunt genieten. Snij de gewassen stengels zonder blad in stukjes van 1-2 cm. Het beste kun je de stukjes even kort blancheren (1 minuut) en daarna direct in ijskoud water scheppen. Daarna goed uit laten lekker en eventueel drogen in een schone theedoek. Strooi er wat suiker overheen en vermeng met de rabarberstukjes. Schep het geheel vervolgens in schone diepvries bakjes die goed afsluiten. Zo kan je de rabarber invriezen voor een periode van 6 tot 9 maanden. Vanuit de vriezer kun je de rabarber zo in een pan doen, klein scheutje water erbij (of verse sinaasappelsap) en kook of verwerk in een recept.