De gezondheidsvoordelen van de Mango

Mango is King! Op dit moment is de mango fruit van het seizoen en liggen ze volop en heerlijk rijp in de winkel. Maar wat weten we eigenlijk van deze tropische vrucht? Nieuwsgierig geworden naar wat je nu eigenlijk in je mond stopt? (en waar je je lichaam mee voedt?!) Wij gingen op onderzoek en betraden de wondere wereld van het fenomeen ‘Mango’. De Latijnse naam voor deze vrucht is Mangifera indica. Ook in de boxen van Marley Spoon, Ekomenu België, Foodbag en 15 Gram komen we ‘m steeds vaker tegen.

Wat is een mango?
De mango hoort bij de meest populaire vruchten wereldwijd en is lid van de familie Anacardiaceae; andere planten in deze familie zijn bijvoorbeeld cashew en pistache. Zij is verondersteld te zijn ontstaan ​​in Noordoost-India meer dan 4000 jaar geleden waar het een heilig fruit was en mangokweker zijn in die tijd gaf je een statussymbool. Tegenwoordig beschouwt men de mango als symbool van liefde en geeft men elkaar een mandje mango’s als cadeau. (wat een leuk idee eigenlijk!) Volgens The Oxford Companion to Food werden mango’s geïntroduceerd aan de wereld door een Chinese reiziger genaamd Hwen T’sang, na zijn bezoek aan India in de eerste eeuw na Christus. Inmiddels wordt deze vrucht geteeld over de hele wereld van Mexico tot Israël naar Australië en zelfs in de Verenigde Staten kun je bloeiende mangobosjes onder de zonnige hemels van Florida vinden.

Soorten mango’s
Er zijn honderden soorten mango’s en in allerlei soorten en maten. Een mango kan klein zijn als een pruim of maximaal tien centimeter in diameter; lang en slank, rond, ovaal of niervormig. De kleur van de huid kan variëren van groen tot een geel-oranje. De meest populaire voor de export is de Alphonso mango, genaamd de “Koning van Mango’s”. De smaak is aangenaam en rijk, en smaakt zoet met milde zuurheid. Het verse mango seizoen duurt van april tot augustus.

Hoe gezond zijn mango’s?
Mango´s zijn werkelijk supergezond en helpen het lichaam op vele manieren. Wetenschappers hebben de vele positieve effecten aangetoond van deze tropische vrucht die ook wel als de koning van de vruchten wordt beschouwd vanwege zijn eindeloze voedings- en medicinale eigenschappen. Mango zit bomvol prebiotische voedingsvezels, vitaminen, mineralen en anti-oxidanten (waaronder bijvoorbeeld Fenol, een anti-oxidant die helpt (galblaas)kanker te voorkomen). Ondertussen wordt wereldwijd erkend dat de mango een sterk ondersteunende functie heeft op ons spijsverteringsstelsel, met name dankzij de rijke aanwezigheid van voedingsvezels. Dit heeft een zeer sterk gezondheid bevorderend effect op ons darmstelsel en tevens ook onze maag.

Onderzoek naar de gezondheid van mango’s

Verschillende proefstudies suggereren dat mango polyfenolen bevatten (organische verbindingen die werken als anti-oxidant) ; verbindingen waarvan bekend is dat zij bescherming bieden tegen o.a. borst- en darmkanker. Dit zijn stoffen als quercetine, kaempferol, galzuur, cafeïnezuur, catechinen, tanninen, xanthonoïden en mangiferinen. Met name de laatste twee zijn uniek voor de mango vrucht en komen in zeer weinig andere voedingsbronnen voor. Voor zover nu bekend is, hebben deze twee vormen van antioxidanten met name een zeer positief effect op ons spijverteringsstelsel en dragen ze bij aan een verhoogde opname van nutriënten uit ons voedsel.

Gezond voor lichaam en geest

Deze koning onder de vruchten is goed voor zowel lichaam als geest. Honderd gram vruchtvlees (dat is minder dan één vrucht), bevat genoeg vitamine C voor de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH). Naast vitamine C zit er ook vitamine B6, vitamine E en vitamine A in. De belangrijkste mineralen die in mango voorkomen zijn: kalium, magnesium, calcium, ijzer, zink en koper. Vitamine B-6 of pyridoxine is nodig voor GABA productie van hormonen in de hersenen. Mango is een uitstekende bron van vitamine-A en flavonoïden zoals beta-caroteen, alfa-caroteen en beta-cryptoxanthine. Deze zijn essentieel voor het gezichtsvermogen. 100 g vers fruit biedt 25% van de aanbevolen dagelijkse niveaus van vitamine-A. Vitamine A is erg belangrijk bij het behoud van een gezonde huid en slijmvliezen. Een andere positieve eigenschap is de hoeveelheid zink. Zink speelt o.a. een rol bij de opbouw en afbraak van koolhydraten. De meeste vruchten bevatten slechts weinig zink, dus ook hierin staat de mango aan de top. Maar ook vitamine E is rijkelijk aanwezig en maakt de mango zeer de moeite waard. Verder zit er veel glutaminezuur in mango´s. Glutaminezuur bevordert het concentratievermogen en het geheugen. Dus wanneer je moet studeren of een examen hebt… mango’s eten!

Ook tryptofaan vinden we in ruime hoeveelheid, tryptofaan is de voorloper van serotonine. Beiden worden ook wel gelukshormonen genoemd.. een gelukzalig vruchtje die mango 🙂 Mango is ook beautyfood Het eten van mango’s helpt je huid door verstopte huidporiën te openen en zorgt ervoor dat deze zachter wordt en meer glans krijgt. (beautyfood!) Ook Zwangere vrouwen hebben veel baat hebben bij het eten van mango’s omdat er veel calcium en magnesium in zit. Ayurveda zegt dat als een zwangere vrouw elke dag een mango eet, dat voldoende is voor al haar behoeften van calcium en magnesium. Het helpt haar bij stress en ook tegen spierkrampen.

Nog meer voordelen aan het eten van dit gezonde SUPERFOOD? O jawel, de lijst lijkt eindeloos. Zo versterkt de mango je hartspier, beschermt het tegen hart en vaatziektes, verbetert het je seksleven doordat het hormonale systeem wordt verbeterd, helpt het bij het tegengaan van aambeien, obstipatie, enz. enz. Er worden allerlei medicijnen gemaakt ook van de bladeren en het zaad van de mango. Zo zou je van de gemalen mangopit een goede tandpasta kunnen maken en helpen gedroogde en verpoederde mangobladeren om gal- en nierstenen uit te drijven.

Afvallen met de mango

Wil je afvallen? Ook dan is de mango een perfect voedingsmiddel! Voedingswetenschappers van Oklahoma State University ontdekten dat mango de groei van vetlagen afremt. Ben je bang voor de suikers in de mango? Niet nodig. Het is achterhaald te denken dat fruit een verzameling koolhydraten is die je net zo goed kunt inruilen voor een schep geraffineerde suikers. Fruit bevat naast mineralen en vitamines ook phytoverbindingen die de manier verbetert waarop het lichaam omgaat met koolhydraten. Suiker uit fruit wordt dus absoluut niet op dezelfde manier verwerkt dan de toegevoegde suikers in levensmiddelen.

Hoe controleer ik of de mango rijp is?
Baseer je bij de aankoop niet op de kleur van de schil: er zijn mango’s die groen blijven, ook als ze al rijp zijn. Koop echter geen mango met zwarte vlekken: die is al overrijp. Om de rijpheid te controleren, druk je lichtjes met je vingers: de vrucht moet soepel zijn zonder dat ze helemaal zacht is.