Lekkere en gezonde maaltijden in de maaltijdbox

Gezond eten hoeft helemaal niet ingewikkeld of lastig te zijn om te koken. Zolang je verse en gezonde producten gebruikt en wat heerlijke kruiden en specerijen, heb je binnen een handomdraai een lekkere en gezonde maaltijd op tafel staan. Wanneer je graag gezonder wilt gaan leven, hoef je echt niet elke dag een smakeloze salade met worteltjes naar binnen te werken. Tegenwoordig zijn er zoveel gezonde recepten op internet te vinden, dat er voor iedereen wel iets bij zit.

Plan je gezonde maaltijden. Kies bewust de maaltijdbox recepten.
Wanneer jij de keuze hebt gemaakt om gezonder te gaan eten, werkt dit het beste door aan het begin of einde van de week een planning en boodschappenlijstje te maken. Maak eerst een globale planning wat je wanneer eet, vergeet ook de tussendoortjes en eventuele andere snacks niet, denk na over het ontbijt en wat je als lunch mee naar je werk neemt. Ga na wat je de komende week allemaal op de planning hebt staan, wanneer eet je wel thuis en wanneer niet, eten er mensen mee of eet je alleen, wanneer heb je een lunch op het werk en wanneer kun je thuis lunchen enzovoorts.

Wanneer je voor jezelf en je eventuele overige gezinsleden een planning hebt gemaakt qua eten, maak dan het boodschappenlijstje. Een boodschappenlijstje is super handig, het gaat niet alleen verspilling van voedsel tegen, het zorgt er ook voor dat je geen impulsaankopen doet of producten koopt die je eigenlijk helemaal niet nodig hebt. Ga daarom ook nooit boodschappen doen als je honger hebt, ik kan je garanderen dat je dan met een hoop producten thuis komt die je anders niet gekocht had. Dat probleem heb je niet bij een maaltijdbox van bijvoorbeeld HelloFresh of Marley Spoon.

Wat zijn gezonde maaltijdbox keuzes?
Helaas denken nog te veel mensen dat gezond eten ingewikkeld is en dat het niet zo lekker is als ‘ongezond’ eten. De basis van gezond eten is juist erg simpel. Kies verse producten, het liefst seizoensgebonden, omdat dit beter voor het milieu is, maar daarnaast bevatten die producten veel meer voedingsstoffen. Dit komt doordat deze producten geen enorme reis hebben moeten afleggen naar onze supermarkten. Kies daarnaast voor volkoren producten, ten opzichte van normale witte bewerkte producten zoals witbrood, witte rijst, pasta enzovoorts. Niet alle koolhydraten zijn slecht, het verschilt alleen enorm in voedingswaarde. Kies daarom langzame complexe koolhydraten in plaats van simpele en snelle koolhydraten. Ook vegetarische recepten zijn een aanrader.

Het is ook erg belangrijk om iedere dag voldoende groente en fruit te eten. Groente en fruit leveren ons lichaam erg veel voedingsstoffen. Eet daarom iedere dag twee stuks fruit. Groente kun je daarentegen zoveel eten als je wilt, ondanks dat het enorm veel voedingsstoffen bevat, bevat het nauwelijks calorieën, wat erg handig is als je gezonder wilt leven en wilt afvallen. Probeer wel alle groente vers te kopen (of uit de diepvries). Groente uit een pot of blik bevatten vaak veel toevoegingen zoals suiker, zout of andere toevoegingen om het product lekkerder en langer houdbaar te maken. Koop daarnaast zoveel mogelijk verse en gedroogde kruiden. Ze brengen een maaltijd niet alleen op smaak, ze bevatten ook veel voedingsstoffen, kruiden kun je daarom niet genoeg in huis hebben en gebruik ze ook bij elke maaltijd.