10 tips voor goedkoop gezond eten

Het nieuwe studiejaar is weer begonnen! Ben jij op kamers gegaan en kost alles ineens heel veel geld? Dan kan het lastig zijn om gezond te blijven eten. Als student valt dit niet altijd mee, want hoe zorg je voor een gezond voedingspatroon met weinig tijd in je agenda en weinig geld op de bank? Gebruik de onderstaande tips en je zal zien dat het niet moeilijk hoeft te zijn.

1. Plan je aankopen
Maak een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt gaat, houd je hieraan en koop geen extra producten. Het is moeilijk om je met al dat lekkere eten en drinken niet te laten afleiden, maar het zal je portemonnee ten goede komen. Kijk ook of er nog eten in je koelkast ligt die je de komende dagen kunt gebruiken, zodat je zo weinig mogelijk hoeft weg te gooien en minder geld kwijt bent in de supermarkt.

2. Kijk naar het onderste schap van de supermarkt
De dure producten worden vaak op ooghoogte geplaatst. Op het onderste schap liggen vaak de goedkoopste producten, dus maak hier gebruik van.

3. Kook zelf
Uit eten gaan is leuk, maar duur. Thuis koken is veel goedkoper en kan ook erg leuk zijn, vooral als je samen kookt. Maak er dus een gewoonte van om thuis te koken. Leer hoe je wat lekkere koolhydraatarme en betaalbare recepten kunt maken en dan wordt het steeds leuker. Daarnaast weet je precies wat er in je eten zit als je zelf kookt.

4. Gebruik leftovers
Als je hebt gekookt, gooi de leftovers dan niet in de prullenbak maar bewaar ze. Dan heb je morgen een lekkere gezonde lunch, kun je het verwerken in een ander recept of vries je het in, om het later op te eten.

5. Ga nooit met een lege maag naar de supermarkt
Boodschappen doen met een lege maag leidt vaak tot aankopen die niet alleen afwijken van je boodschappenlijst, maar ook ongezond zijn voor zowel jou als je portemonnee. Als je snel naar de supermarkt wilt gaan en je hebt trek, eet dan even een stuk fruit of een bakje Griekse yoghurt, zodat de ergste honger is gestild en je beter bestand bent tegen impulsaankopen.

6. Laat ongezonde troep staan
Ja, de koekjes, de chips en de cola zijn lekker, maar veel mensen die dit regelmatig kopen beseffen niet hoeveel geld ze hier mee kwijt zijn. Je betaalt veel, terwijl deze voedingsmiddelen totaal geen waarde leveren aan je gezondheid. Ze bevatten amper voedingsstoffen en vooral veel troep dat niets voor je doet. Wees verstandig en laat ze staan!

7. Maak gebruik van aanbiedingen en kortingscodes
Als een product die je vaak gebruikt in de aanbieding is, koop deze dan. Dit is handig voor later. Houd er rekening mee dat je deze producten ook echt gaat gebruiken. Als je ze uiteindelijk weggooit omdat ze over datum zijn, heb je er alsnog geen geld mee bespaard.

8. Gebruik vleesvervangers
Door vlees regelmatig te vervangen door andere producten kun je veel geld besparen. Koop in plaats van vlees eieren, peulvruchten, pinda’s, noten of vis in blik. Vooral eieren en peulvruchten zijn erg goedkoop. Doe er je voordeel mee op. Eieren zorgen daarnaast langdurig voor een verzadigd gevoel waardoor ze ideaal zijn om te eten als je af wilt vallen.

9. Waardeer goedkope ingrediënten
Eten dat lekker en gezond tegelijk is hoeft niet duur te zijn. Als je meer eieren, bonen, zaden, of vruchten en groenten en fruit uit het vriesvak neemt ben je veel goedkoper uit. Ze zijn niet alleen goedkoop en lekker, maar ook erg gezond. Groenten en fruit uit het vriesvak zijn bijvoorbeeld ideaal om mee te koken of smoothies mee te maken.

10. Kook met een maaltijdbox
Door te starten met een maaltijdbox kun je ook flink besparen. Als jij gebruik maakt van een leuke introductiekorting en een box voor 2 personen besteld kun je als alleenstaande de hele week eten. Je moet dan wel bereidt zijn om 2 dagen hetzelfde gerecht te eten.