Gezond afvallen en op gewicht blijven

Afvallen en diëten is iets wat veel mensen als lastig ervaren. Omdat een gezond gewicht hebben erg belangrijk is voor je algemene gezondheid geef ik je in dit artikel een aantal tips die je kunt toepassen in je dagelijks leven, zodat het afvallen en diëten een stukje makkelijker wordt en beter vol te houden is. Lees ook onze 10 tips over goedkoop en gezond eten.

Bij afvallen is een goede voorbereiding belangrijk
Wil je de kans vergroten dat jij je streefgewicht gaat bereiken? Begin dan niet zomaar met afvallen, maar ga eerst eens informatie verzamelen over afvallen en diëten en het aller belangrijkste onderwerp is gezonde voeding. Veel mensen beginnen met afvallen en gaan producten en gerechten eten waarvan zij denken dat het gezond is en helaas is dat dan helemaal niet zo gezond. Waardoor ze niet (snel genoeg) afvallen, al snel hun motivatie weer verliezen en stoppen met hun goede voornemens.

Calorieën tellen is saai, maar wel belangrijk!
Je kan nog zo gezond eten, maar uiteindelijk draait het om de aantal calorieën die jij dagelijks binnenkrijgt. Het lijkt heel saai, maar probeer dagelijks bij te houden hoeveel calorieën jij dagelijks binnenkrijgt. Om het wat makkelijker te maken kun je een handige app op je telefoon installeren, waardoor je alleen maar de etiketten hoeft te scannen en het aantal hoeft in te vullen op je telefoon, super handig! Daarnaast leer je op deze manier heel snel over voedingsproducten, zodat je dit op de lange termijn niet meer hoeft te doen. Je zult versteld staan van bepaalde producten uit de supermarkt en de bijbehorende voedingsstoffen en calorieën. Vegetarisch eten is ook aan te raden.

Bereken je BMI
Een handige manier om je startpositie te berekenen en je voortgang bij te houden is het bereken van je BMI. Veel mensen zijn hier bekend mee en je kunt het eenvoudig berekenen via een calculator op het internet. Je BMI wordt berekend met een formule, die naar de verhouding van je lichaamsgewicht en lichaamslengte kijkt. Wanneer dit in verhouding is, heb je een gezond gewicht. Wanneer je te veel lichaamsvet hebt voor je lichaamslengte, heb je overgewicht en wanneer je te weinig lichaamsvet het ten opzichte van je lichaamslengte heb je ondergewicht. Je BMI berekenen is heel eenvoudig, je voert je lengte, gewicht en geslacht in en de computer doet de rest. Daarnaast ontvang je ook handige informatie, waardoor het afvallen je nog makkelijke af zal gaan.

Gezond afvallen is beter dan snel afvallen
Ik snap dat je graag zo snel mogelijk van die vervelende extra kilo’s af wilt, maar onthoud goed: hoe sneller je afvalt, hoe sneller de kilo’s er weer aankomen als je stopt met afvallen en diëten. De beste manier om af te vallen is door permanent je voeding aan te passen, waardoor je (helaas) langzamer afvalt, maar wel de resultaten behoudt op de lange termijn. Een ander bijkomend voordeel, is dat de gezonde manier van leven een soort levensstijl is geworden die je op de lange termijn kunt doorzetten. Hierdoor hoef je waarschijnlijk de rest van je leven niet meer op dieet!