Tips voor het bewaren van vis

We gaan ervan uit dat je verse of diepgevroren top kwaliteit vis gekocht hebt maar je weet niet hoe je deze nu moet bewaren tot je deze gaat gebruiken? Aan de hand van deze tips kun je de vis goed bewaren tot je hem gaat gebruiken.

Als je vis binnen de dag gaat gebruiken vries hem dan niet in! Vis die niet bevroren geweest is heeft een lichte voorsprong op textuur en smaak. Verse vis zou in de koelkast moeten bewaard worden van het moment dat je ermee thuis komt. Als je de vis niet binnen de twee dagen opgebruikt dan zou je deze direct moeten invriezen. Wacht hier geen paar dagen mee. Voordat je de vis in de koelkast of diepvries steekt zou je de vis moeten wassen. In een maaltijdbox zoals Foodbag of HelloFresh vind je vaak instructies wat je met de vis moet doen. Meestal is dit gewoon in de koelkast leggen.

Eerst reinigen:
Om de vis te wassen hou deze onder stromend koud water. Probeer dit niet te lang te doen even spoelen is meer dan goed genoeg. Als de vis slijmerig moest zijn dan kan je deze best even onder warm water houden net zolang tot het slijm ervan af spoelt en stap daarna over naar koud water.

In de koelkast:
Als je de vis gewassen hebt dep hem dan droog, wikkel hem goed in en leg de vis in een tupperware doosje en leg de vis op het koudste gedeelte van de koelkast.

In de vriezer:
De beste manier om vis te bewaren in de diepvriezer is door de vis te beschermen met een dun laagje ijs. Wanneer je diepgevroren vis koopt is deze meestal geglazuurd met ijs zodat deze een langere tijd kunnen opgeslagen worden. Dit laagje voorkomt dat de vis vriesbrandwonden krijgt en dat de vis uitdroogt. Vis kan je een tijdje in de vriezer bewaren olieachtige vis kan ongeveer één a twee maanden bewaard blijven en magere vis kan gemakkelijk drie a vier maanden in de vriezer bewaard blijven.

Wil je deze vis gebruiken om op te eten ontdooi de vis dan in de koelkast en niet op kamertemperatuur! Door op kamertemperatuur te laten ontdooien heb je kans dat er hardnekkige bacteriën in kruipen. Vergeet ook niet dat gepaneerde vis nooit ontdooid mag worden maar dat deze rechtstreeks in de pan gebakken moet worden.