Broccoli maaltijden koken in je dinerbox

Eén van de meest intens groene groentes die we kennen is broccoli. Je kent hem wel: een lichtgroene stronk met een donkergroene bundel knopjes, dicht op elkaar gepakt zodat het één geheel lijkt. Verse broccoli is natuurlijk het gezondst, én het lekkerst. Maar ook de bereidingswijze is bepalend voor de smaak en kwaliteit ervan. Tegenwoordig vinden we dit stuk groente in de steeds meer maaltijdboxen terug.

Gezonde groente
Toen ik op mijn 19e zelfstandig ging wonen, kookte ik elke dag mijn eigen potje. Ik ben heel visueel ingesteld. Toen ik een keer broccoli maakte, zag ik bij het afgieten dat het water behoorlijk groen was. Dat zette mij aan het denken.  Ik vermoedde dat door het contact de broccoli veel van zijn smaak en voedingstoffen had afgestaan aan het water. En dat goot ik vervolgens af in de gootsteen. Wat zonde, dacht ik en ik ging op zoek naar een andere methode. Zo ontdekte ik het stomen. Bij het stomen van voedsel komt het water niet in aanraking met de groente; het hangt erboven. Hierdoor blijven smaak en vitamines bewaard, was het idee. Het resultaat was verbluffend. De broccoli was veel lekkerder, had meer bijt en behield zijn mooie donkergroene kleur.

Buitenlandse groenten
In oosterse landen is het heel gebruikelijk men bijvoorbeeld poreuze bamboe bakjes.om eten te stomen. In Thailand gebruikt men bijvoorbeeld poreuze bamboe bakjes. Ze zijn wel erg mooi, maar ik ben toch meer een grote fan van het roestvrijstalen stoommandje. Het is namelijk flexibel en past in elke pan. Dit eenvoudige mandje is in Nederland al een hele tijd op de markt, maar de toepassing ervan heeft nooit een grote vlucht genomen. Vreemd eigenlijk. Het eten blijft lekkerder en gezonder en je hoeft er helemaal duur apparaat voor aan te schaffen. Veel boxen (zoals HelloFresh en Foodbag) hebben regelmatig broccoli in hun assortiment zitten.

Stomen van ingrediënten
Behalve groentes kun je ook vis en vlees stomen. Ja, inderdaad: ook vlees. Door te stomen wordt het voorgegaard. Daarna kun je het desnoods afbakken voor een knapperig korstje. Het voordeel is dat je dan minder olie of boter nodig hoeft te gebruiken waardoor het vlees minder vet is. Laatst had ik op deze manier saucijzen klaargemaakt. Scheutje wijn in het stoomvocht, heerlijk. Zo kun je bijna alles smakelijk en vetarm bereiden. Behalve natuurlijk als je van rauwe biefstuk houdt; die bak je kort aan zodat-ie van binnen rood blijft.  En dan met zo’n mooie, donkergroene, knapperige broccoli erbij. Loopt het water je al in de mond?