Een maaltijdbox met vlees

Lamsvlees is veel meer dan de bekende lamsbout en kan ook op andere momenten dan zon- en feestdagen opgediend worden. Het subtiele en smaakvolle vlees en de heel uiteenlopende toepassingen die de verschillende stukken mogelijk maken, zorgen ervoor dat het aansluit bij alle denkbare culinaire trends en elke dag opnieuw geserveerd kan worden. Elke rechtgeaarde liefhebber zal het u bevestigen: er zijn duizend en één manieren om van lamsvlees te genieten. En hoe populair lamsribbetjes ook mogen zijn bij jong en oud, ze vormen lang niet de enige van het lam afkomstige lekkernij. Zeker is dat lamsvlees altijd plezier verschaft, zowel in de keuken, als aan tafel! Traditionele recepten, onvermijdelijke klassiekers, trendy bereidingen, exotische toepassingen, lamsvlees heeft voor elk wat wils. Maak u het leven gemakkelijker en laat u inspireren door enkele facetten van lamsvlees die u (nog) niet kende! Durf al eens één van de nieuwe recepten uit te proberen en geniet elke dag opnieuw van een andere lekkernij met lamsvlees: ribbetjes uiteraard, maar ook steaks, nootjes, sneden, karbonaden, gehakt, tot en met het onvolprezen minigebraad. Bekijk hier recepten met vlees van Ekomenu of Hello Fresh.

Een goed stuk vlees uitkiezen

Geen enkele van de vele vleessoorten is volgens de onvoorwaardelijke liefhebbers typischer, malser en lekkerder dan lamsvlees, met zijn karakteristieke smaak die de kenners zeer naar waarde weten te schatten. Let bij de aankoop op de fijne structuur en op de licht- tot donkerroze kleur. Zij staan garant voor een kwaliteit waarvan u optimaal zult genieten. Lamsvlees is in allerhande versnijdingen verkrijgbaar, van karbonaden tot volledige braadstukken, om naar wens te stoven, te braden of te grillen: zadel, bout, filet, ribbetjes, schouder, nek.

Vlees bewaren in koelkast of vriezer

Als u vlees koopt, neem dan een isolerende tas mee, zodat u het vlees in de beste omstandigheden koel mee naar huis kunt brengen. Wanneer u maaltijden van een maaltijdbox leverancier ontvangt wordt dit altijd gekoeld bezorgd. De foodbox dient u dan ook zo snel mogelijk weer koel weg te zetten na ontvangst. Op de recept-kaarten vindt u de houdbaarheidsdatum.

In de vriezer
Lamsvlees bewaart probleemloos in de vriezer. Als het de dag zelf van de aankoop wordt ingevroren, kunt u het in de diepvriezer gedurende 6 tot 8 maanden bewaren. Bij diepgevroren vlees dient u rekening te houden met de datum ‘te gebruiken tot’. Het invriezen duurt 3 uur voor kleine stukjes, 12 uur voor middelgrote stukken zoals de carré en loopt op tot 24 uur voor een bout of voor de andere grote delen van het lam. Ontdooien kunt u ook in de microgolf. Stel de ontdooitijd en het vermogen in, overeenkomstig het gewicht van het stuk. Lamsvlees ontdooit u in elk geval niet bij kamertemperatuur en u dient het ook zo snel mogelijk klaar te maken. Stukken die lang moeten garen, kunt u meteen bereiden nadat u ze uit de vriezer haalde. Maar het is aan te raden om het vlees eerst te ontdooien. Enerzijds verkort u zo de gaartijd, maar anderzijds bespaart u het vlees daarmee ook het risico op een flinke thermische shock.

In de koelkast
Kleine stukken lamsvlees, zoals koteletjes, kunt u nog een tweetal dagen in de koelkast bewaren. Grotere stukken blijven nog een viertal dagen goed. Bij vlees dat u in individuele verpakkingen kocht in de zelfbedieningsafdeling van de supermarkt, dient u de houdbaarheidstermijn te respecteren die op het product vermeld staat. Bewaar het vlees in het koudste gedeelte van de ijskast (0 tot 2°C) en laat het in zijn oorspronkelijke verpakking, die per slot van rekening ontworpen is met het oog op een optimale bewaring. Gehakt dient op de dag van de aankoop zelf gebruikt te worden. Aluminiumfolie en hermetisch sluitende bakjes en dozen zijn absoluut uit den boze, omdat ze de smaak en de geur van het vlees veranderen.